Ανακοινώσεις Δράσεις

Το ΓΕ.Λ. Ευπαλίου στη Βουλή των Εφήβων

Με μεγάλη μας χαρά λάβαμε την έγκριση της συμμετοχής του σχολείου μας στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», ΚΣΤ΄ Σύνοδος –σχολικό έτος 2021-22. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς και των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή. Οι έφηβοι βουλευτές επιλέγονται από ομάδες μαθητών και μαθητριών  της Α΄ή/και Β’ Λυκείου  (Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης) που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος δραστηριότητες κοινωνικού ενδιαφέροντος στα σχολεία και στις κοινότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το πρόγραμμα του σχ. έτους 2021-22 αρχικά προτείνει τη μύηση στις βασικές αξίες της Δημοκρατίας και την ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ στη συνέχεια εστιάζει τη δράση των ομάδων στο θέμα: «Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω# παρεμβαίνω». Στόχος του είναι η διερεύνηση του Ψηφιακού Κόσμου με την ενημέρωση, τη συζήτηση, την κατάθεση σκέψεων και προβληματισμών, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού Ψηφιακού Κόσμου.

Η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης του ΓΕ.Λ. Ευπαλίου συγκροτήθηκε από πέντε (05) μαθητές/-τριες της Α΄ Λυκείου, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Είναι οι: Γιάννης Αγουρίδης, Ευγενία Ανδρέα, Δημήτρης Γκαμέρας, Χαρά Ζωητού  και Θανάσης Φρομουζόπουλος. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το συντονισμό των δράσεων της Ομάδας ορίστηκε η φιλόλογος Σοφία Μάνιου. Με το πέρας του προγράμματος ένας/μία από τους μαθητές/τριές μας (κατόπιν ψηφοφορίας ή κληρώσεως) θα συμμετάσχει  στην ΚΣΤ΄  Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.

Ήδη στις πρώτες συναντήσεις τους τα παιδιά – που αποφάσισαν να ονομάσουν την ομάδα τους «Έφηβοι Πολιτοφύλακες»- συζήτησαν για την ομαδικότητα και τη συνεργασία στο σχολείο και στην κοινωνία, μυήθηκαν στις αρχές της ενεργητικής ακρόασης και της ενσυναίσθησης και προσέγγισαν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Δημιούργησαν, μάλιστα μια παρουσίαση με το θέμα αυτό. Έπεται, ασφαλώς και η συνέχεια…

Δείτε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με τις Αρχές της Δημοκρατίας.