Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το ΓΕ.Λ. Ευπαλίου στη Βουλή των Εφήβων

Το ΓΕ.Λ. Ευπαλίου Φωκίδας συμμετείχε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στο  «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή” ΚΖ’ Σύνοδος -σχ. έτος 2022-2023». Το Πρόγραμμα «Αφοπλίζοντας τη Βία» εστίασε στην πολύμορφη βία που κατακλύζει το πολιτικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης που συγκροτήθηκε στο σχολείο μας, οι «Έφηβοι Πολιτοφύλακές» μας, όπως οι ίδιοι/-ες επέλεξαν να ονομάζονται, με την καθοδήγηση και σύμπραξη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, της φιλολόγου Σοφίας Μάνιου, ασχολήθηκαν ειδικότερα με το θέμα της έμφυλης βίας, δηλαδή των φαινομένων ρατσισμού και βίας κατά των γυναικών, όπως αυτή εκδηλώνεται στην ενδοοικογενειακή βία, στην κακοποίηση των γυναικών και στις γυναικοκτονίες. Με  ενημερωτικές συζητήσεις και εργασίες, αλλά κυρίως με δράσεις, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν επί του ζητήματος και μετέφεραν τα συναισθήματα και τον προβληματισμό τους τόσο στους/στις συμμαθητές/-τριές τους όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της τοπικής μας κοινωνίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ένα από τα μέλη της Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης επιλέγεται από τα ίδια τα παιδιά, για να εκπροσωπήσει το σχολείο στην Ολομέλεια της Συνόδου. Οι εργασίες της Συνόδου διεξάγονται στην Αθήνα  και περιλαμβάνουν: συζητήσεις σε ομάδες και σε ολομέλεια, βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, εκδηλώσεις πολιτισμού. Η φετινή Ολομέλεια συγκλήθηκε στο διάστημα 4-7 Σεπτεμβρίου 2023.

Επάξια εκπρόσωπος του ΓΕ.Λ.Ευπαλίου στην ΚΖ΄Σύνοδο του 2022-23 ήταν η Χαραλαμπία Ζωητού, μαθήτρια πλέον της Γ΄Λυκείου, η οποία επέστρεψε ενθουσιασμένη από την Αθήνα πριν από λίγες ημέρες και μας μετέφερε τα βιώματα και τις  εντυπώσεις της:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος κάναμε πολλές δράσεις. Αρχικά, συζητήσαμε με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων και με ειδικούς επιστήμονες ανά ομάδα (Μουσικό Σχολείο Αθήνας) και συγκεκριμένα με τη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη, η οποία μας έλυσε κάποιες απορίες σχετικά με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για τα περιστατικά έμφυλης βίας, όπως για παράδειγμα τις γυναικοκτονίες, καθώς για την ελαστικότητα των ποινών, που δεν θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει. Έπειτα, συζητήσαμε με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων, θέσαμε ερωτήσεις και διαμορφώσαμε τις τελικές εισηγήσεις μας, τις οποίες και παρουσιάσαμε στο κοινοβούλιο ανά ομάδα. Ακόμα, κάναμε κάποιες σύντομες  δράσεις για την εξοικείωση μας με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τελική μας παρουσίαση. Ύστερα από όλες αυτές τις απίστευτες και σίγουρα αξέχαστες εμπειρίες, φτάσαμε στην τελευταία μέρα, την ημέρα της παρουσίασης της δουλειάς μας   στη Συνεδρίαση της  Ολομέλειας στην Βουλή των Ελλήνων.

 Εκτός από την πολιτική δράση, όμως, το πρόγραμμα περιελάμβανε και ψυχαγωγικό μέρος, στο πλαίσιο του οποίου παρακολουθήσαμε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Αισθάνομαι τυχερή που έζησα αυτή τη μοναδική εμπειρία».