Δράσεις Πολιτιστικές

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή”. Η ΚΖ΄ Σύνοδος για το σχολικό έτος 2022-2023 προβάλλει το θέμα «Αφοπλίζοντας τη βία». Η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης του ΓΕΛ.Ευπαλίου, που απαρτίζεται κυρίως από μαθητές και μαθήτριες της Β΄Λυκείου, επέλεξε από τα προτεινόμενα θέματα για τον «αφοπλισμό» της βίας, να ασχοληθεί με το ζήτημα της έμφυλης βίας.
Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας, η Ομάδα μας υλοποίησε μια δράση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών/-τριών του σχολείου μας. Τα παιδιά προετοίμασαν μια αφίσα για την καταγγελία της έμφυλης βίας, μέσω της οποίας αποκάλυπταν τις μορφές της: σωματική/ψυχολογική/σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική εκμετάλλευση, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί, γυναικοκτονίες… Στη συνέχεια ανάρτησαν την αφίσα στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου μας και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος –στα διαλείμματα ως επί το πλείστον- μοίραζαν αυτοκόλλητες ετικέτες στους συμμαθητές/-τριές τους, αλλά και στις καθηγήτριές τους, τους/τις ενημέρωναν για το θέμα και τους/τις καλούσαν να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση της αφίσας με το δικό τους μήνυμα για την έμφυλη βία. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, παράλληλα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, συζήτησε το θέμα με τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ τάξης του Λυκείου μας, με αφόρμηση λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με το θέμα.
Στη δράση συμμετείχαν με ενθουσιασμό, όχι μόνον όλες οι μαθήτριες, αλλά και αρκετοί μαθητές μας, που πρόσθεσαν τη δική τους φωνή στη συλλογική μας καταγγελία. Ενδεικτικά, μερικά από τα συνθήματα/μηνύματα των παιδιών ήταν: «Έχω κι εγώ φωνή!», «Το σώμα μου δεν είναι τσιφλίκι κανενός!», «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη», «Δεν είμαι αντικείμενο», «Έχεις τη δύναμη! Πες όχι στη βία!» και πολλά ακόμη, που μας συγκίνησαν, γιατί τα κορίτσια μας κατήγγειλαν τη φαλλοκρατική βία με όλη τη δύναμη της τρυφερής εφηβικής ψυχής τους και διεκδίκησαν το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια! Το κυριότερο, μάλιστα, είναι ότι τα αγόρια μας συμμετείχαν στη δράση και ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των συμμαθητριών τους.