Πολιτιστικές

Διάλεξη του Καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών, κ. Σπυρίδωνα Ράγκου: “Βασικές έννοιες και θέσεις της ηθικής θεωρίας του Αριστοτέλη”

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διάλεξη σχετικά με τις βασικές έννοιες και τις θέσεις της ηθικής θεωρίας του Αριστοτέλη. Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο διακεκριμένος και εξαιρετικός Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σπυρίδωνας Ράγκος.

Στο τρίωρο σεμινάριό του ανέπτυξε την ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Α΄ και Β΄ Βιβλίο των «Ηθικών Νικομαχείων», του κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικού έργου της ηθικής φιλοσοφίας του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Ο Καθηγητής, αρχικά, εξήγησε την αριστοτελική έννοια της ευδαιμονίας ως ανθρώπινου αγαθού («ψυχής ενέργεια κατ’ αρετήν τελείαν») και στη συνέχεια ανέλυσε την εξ’ έθους ηθική αρετή, την τελειότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα, που οδηγεί στην ευδαιμονία.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευπαλίου ευχαριστεί θερμά τον Καθηγητή, κ. Σπυρίδωνα Ράγκο, για την παρουσία του στην Ναύπακτο και την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εισήγησή του. Επίσης, θερμές ευχαριστίες απευθύνει στον Διευθυντή και στο φιλόξενο προσωπικό της Παπαχαραλάμπειου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου για την παραχώρηση της όμορφης και ζεστής αίθουσας, ώστε να πραγματοποιηθεί το σεμινάριο. Τέλος, ευχαριστεί θερμά τους διευθυντές των σχολείων, τους συναδέλφους, τις μαθήτριες και τους μαθητές, το κοινό για την ανταπόκριση, το ενδιαφέρον και την συγκινητική προσέλευση στην εκδήλωση.

Η ηθική φιλοσοφία τον 20ο και 21ο αιώνα επιστρέφει συνεχώς στον Αριστοτέλη. Η διάλεξη μας άνοιξε δρόμους ώστε να σκεφτούμε ηθικά διλήμματα της δικής μας ζωής και να αντιληφθούμε αριστοτελικούς τρόπους επίλυσής τους, να αποκτήσουμε γνώσεις που μας αφορούν, που είναι επίκαιρες, που είναι σύγχρονες, με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης.

H Υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Παναγιώτα Σταμάτη