Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εργασίες Δημιουργικής Γραφής: Αρχαία Ελληνικά Α’ Λυκείου

Η δημιουργική γραφή αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο για τη μελέτη ενός κειμένου, η οποία φιλοδοξεί να αποδώσει και να μεταδώσει ορθά τον πρωτεύοντα ρόλο της έκφρασης, της γραφής και του λόγου στους μαθητές.

Προσκαλεί τον αναγνώστη μαθητή να επανεγγράψει το κείμενο, να το αναδημιουργήσει με νέα ανάγνωση και νέα γραφή, ως δυνάμει δημιουργός, αξιοποιώντας δημιουργικά αφενός όλα τα στοιχεία του κειμένου, αφετέρου την εμπειρία, τις γνώσεις και τη φαντασία του. Πρόκειται για μια προσέγγιση βιωματική, η οποία ενεργοποιεί τη φαντασία των μαθητών, απελευθερώνει την δημιουργικότητά τους, ενισχύει την αυτοέκφρασή τους και καλλιεργεί την ενσυναίσθησή τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του Λυκείου μας, αξιοποιώντας την δημιουργική γραφή σε αποσπάσματα κεφαλαίων του 3ου βιβλίου των «Ιστοριών» του Θουκυδίδη, τα οποία διδάσκονται στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, παρήγαγαν αξιόλογα κείμενα ποικίλων ειδών. Παρουσιάζονται δειγματολογικά κάποια από αυτά στο ιστολόγιό μας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Παναγιώτα Σταμάτη

Α. Κωμικογραφήματα

Β. Εφημερίδες

Γ. Επιχειρηματολογία

Δ. Γυναίκες Ηρωίδες

Ε. Θεσμοί